Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерката-дула Олга Дукат издава книга за раждането

Олга Дукат

„Раждане с любов“ е първата книга на акушерката Олга Дукат, която е и първата сертифицирана дула у нас. Дулата е помощница на раждащата майка, която насочва родилката и я подкрепя физически и емоционално както преди и по време на раждането, така и след него.

В книгата на издателство „Рибка“ Олга събира най-ценното от десетгодишния си опит в родилната помощ. Самата тя е майка на три деца, а от 2007 година работи за популяризиране на естественото раждане в България:

Когато раждах, знаех много малко. След като родих, се замислих от каква грижа имат раждащите и бременните жени и каква грижа се предлага в момента. Съществуват много проблеми, за които не съм предполагала. Например, че страшно много жени раждат чрез цезарево сечение и то без медицински индикации, че раждането е много медикализирано, че нормални, доказано добри практики, които се прилагат в цял свят, не се прилагат в България - например свободно движение по време на раждане, ранен контакт с бебето, присъствие на баща или друг придружител. Всичко това в България се случва много рядко и за да го получиш, трябва да си правиш уговорки, да избираш екип, да плащаш.

Книгата на Олга Дукат съдържа 23 реални истории на майки и собствената й лична история. 

Интервюто на Таня Иванова с Олга Дукат чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна