Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пеещите обувки" на Радослав Спасов – на екран от петък

Филмът на режисьора Радослав Спасов "Пеещите обувки" излиза на екран на 10 февруари във всички софийски кина и в 15 кина в страната. Филмът ще бъде показан и в единствения стар киносалон в София – кино "Влайкова, съобщи Спасов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Историята е базирана на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Съсценарист на Радослав Спасов е писателят Георги Данаилов, музиката е написана от Виктор Чучков, а оператор е Веселин Христов.

Това не е само историята на Леа Иванова и Еди Казасян, уточни режисьорът Радослав Спасов: 

Обхващаме целия живот на Леа. Силата на този филм е, че сме успели в рамките на два часа да разкажем най-пиковите моменти и то с четири актриси. Това е един много сложен образ. Ние сме се занимавали предимно с нейното вътрешно изграждане като личност, с всичко, което е преодоляла. Спрели сме се на двете нейни големи любовни истории и как тя след това от лидер отстъпва и дава възможност на Еди да я води. Тя вече сяда на един стол, защото не е могла да се движи, и тяхната любов, въпреки че са били разделени, продължава. Той е бил до последния момент до нея.

Родните кина навремето бяха духовни храмове, а зрителят беше много компетентен. На 9 септември в България е имало 200 кина. През 1989 имаше 3500 кина. Всичко това изчезна. Сега са около 60-70, посочи още в ретроспективен план Радослав Спасов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна