Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гинка Чавдарова: Общините търсят пари за профилактика на язовирите

Общините не разполагат с пари, ако след предстоящите проверки на общинските язовири се стигне до по-сериозни предписания за по-сериозни ремонти на язовирни стени и преливници. Това каза в предаването "12+3" председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова в коментар за средствата за профилактика на общинските язовири.

50 на сто от рисковите язовири са собственост на общините.

Общините изпитват недостиг от квалифицирани хидромелиоративни експерти, подчерта Гинка Чавдарова. Планира се експресното провеждане на две регионални обучения - за Северна и Южна България за всички общински експерти, които не са тесни специалисти по язовирите, за да бъде участието им в предстоящите проверки на язовирите по-ефективно.

Наблюдаващите и контролиращи институции, които отправят предписания, са твърде много, обясни още Чавдарова:

Лошото е, че ние, затрупани от многобройните предписания и по по-малки и по-малко рискови и язовири с належащи мерки, понякога трудно се ориентираме в степента на важност и приоритетност. 

Извън инспекцията на язовирните стени, неотложен ангажимент на общините за следващите седмици ще бъде почистването на коритата на реките, което ще се случи въпреки ограничените бюджетни средства, увери Гинка Чавдарова.

Още по темата слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна