Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Грозев: В Конституцията на САЩ има сериозни гаранции за разделението на властите

Откритите от Тръмп различни фронтове ще нагнетят напрежението в страната, смята той

Снимка: Георги Нейков

Обикновеният американец може да сезира Върховния съд на САЩ и има възможността да оспорва действия на отделните власти, ако счете, че конституционните му права са нарушени. Това обясни в предаването "12+3" доц. Костадин Грозев, преподавател по съвременна история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той коментира казуса с федералния съдия от Сиатъл, блокирал антимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, който забрани достъпа на граждани на няколко мюсюлмански страни до САЩ.

Грозев припомни, че англосаксонското право е базирано върху прецедента, всеки съдия решава кое е прецедент и кое не и оттук нататък и този случай може да се тълкува като прецедент. Става въпрос за решение на федерален съдия, което има юридическа сила в цялата страна, подчерта доц. Грозев:

Това е част от създадената от отците на САЩ конституционна система, в която има много сериозен механизъм на разделение на властите и достатъчно гаранции, че никоя от властите няма да може да се наложи над останалите. Тази система създава на американците чувството за увереност в същностните черти на американската демокрация и възможностите хората да вярват в правовия ред и да са убедени, че никой не може да се постави над закона. В Америка, в американската история не е имало революции и преврати, просто защото в тази страна има сериозни институционални бариери и механизми, с които може да се противопоставят една институция на друга в името на бъдещето на обществото.

Това, което в момента прави Тръмп, подронвайки авторитета на съдебната система, е изключително тежко действие на един президент. За две-три седмици, откакто е на власт президентът откри срещу себе си доста фронтове в различни посоки и тези фронтове ще доведат до нагнетяване на обстановката в страната, отбеляза още Грозев.

Още детайли по темата чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна