Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на синдиците: В момента синдикът не може да защити кредиторите в достатъчна степен

За по-добра законова рамка и повече възможности за синдиците да защитават правото на кредиторите и на длъжниците в проблемните предприятия настояват от новоучредената Асоциация на синдиците. Те предлагат да има единен регистър на продажбите в рамките на производство по несъстоятелност. Според експертите, по-доброто производство по несъстоятелност ще се отрази ползотворно на икономиката и ще защити и кредитните институции.

В момента синдикът не може да защити кредиторите в достатъчна степен, обясни председателят на Асоциацията Мария Шукерова:

Производството по несъстоятелност се явява единствен целесъобразен начин за уреждане на отношенията между длъжниците и техните кредитори.

Търговската несъстоятелност има изключително важно значение за бизнес климата в страната - тя предопределя до голяма степен интереса на инвеститорите, коментира Димитър Тодоров.

От Асоциацията не коментираха работата на синдиците в Корпоративна търговска банка. Тодоров обаче подчерта, че в много случаи е имало неразбиране от обществото:

Много неща се изляха по синдиците на КТБ, които не отговаряха на обективната истина от правна страна. В публичното пространство се хвърля една кал по професията и по конкретни лични имена, за да се каже колко лош всъщност е синдикът. 

Именно затова от новоучредената асоциация са решени да реагират когато необосновано се засяга името на действащ синдик и проблемите на закона се прехвърлят върху действия на синдиците.

Синдикът Веселин Георгиев обърна внимание, че удовлетвореността на кредиторите е 30 % в производствата по несъстоятелност:

Повече от 40 години в модерните законодателства се налага принципа на втори шанс на длъжника, на предприятията в производствата по несъстоятелност. Именно лице, което е способно да развие едно търговско дружество, едно успешно предприятие, трябва да получи втори шанс. За съжаление вторият шанс в България е разбиран като изгоден шанс, удобен случай за консумация на активи и права, а не за развитие.

По-рано от политическата платформа "Нова Република" предложиха синдиците на КТБ да бъдат освободени и да се проведе истинско разследване на фалита на банката.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна