Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кьосев: Ако обещаеш и не изпълниш, на следващите избори трябва да отидеш на политическото бунище

Постижими ли са предизборните обещания

Проф. Минасян: В политическата програма на ГЕРБ има противоречие относно БВП

Снимка: БГНЕС

Няма модерна държава, в която в една предизборна кампания толкова въпиющо да доминира популизмът. Това заяви в предаването "Хоризонт за вас" социологът и преподавател в Югозападния университет в Благоевград доц. Жеко Кьосев.

От това, което обещават ГЕРБ за увеличаване на минималната и средна работна заплата, следва едно питане – добре, те години бяха на власт, защо не направиха нещо в тази посока?

Аз имам възможност да чета предизборни кампании на много европейски партии. Те дават максимум 10 обещания. Ясно е, че не могат да изпълнят всички, но се стремят максимално да покрият това, което са обещали. Защото ако обещавам тези неща и не ги изпълня, на следващите избори аз отивам на политическото бунище. И никой няма да се сети за моята формация.

Не мога да разбера защо българските политици не научиха един елементарен урок - когато основната ти цел е да отблъснеш обществото да упражни своя вот на доверие, това идва като бумеранг след това за всички тези политически формации.

Според доц. Кьосев единственият път да се стигне до избирателите е партиите да бъдат честни и в обещанията, и в политическите си действия спрямо българското обществото. Той отбеляза и тенденцията хората да смятат, че от изборите няма смисъл и не променят нищо:

Това е страшното и за това не е виновно българското общество, а българските политици. Това не е от вчера, а от 26 години.

Проф. Гарабед Минасян от Българска академия на науките акцентира върху икономически измерения от предизборните обещания на ГЕРБ. По думите му, в политическата програма има противоречие - в една част от партията посочват, че работят за БВП от над 110 милиарда лева в рамките на мандата, а на друга страница от документа пише, че БВП може да надмине 100 милиарда лева.

За миналата година БВП ще бъде някъде около 90 милиарда. От 90 до 110 милиарда лева за 4 години това означава, че БВП се предвижда да нарасне средногодишно с около 5,5 %. Това е много добре. Но въпросът е по какъв начин ще се постигнат тези проценти и дали ще се достигне, при условие, че средногодишният темп на БВП за последните 7-8 години е около и под 1%.

Именно при управлението на ГЕРБ в есенната прогноза, публикувана през септември миналата година, средногодишният темп се предвижда за 2017-2019 г. да бъде около 2,5%, тоест два пъти по-ниско от това, което сега се предлага.

Целите интервюта чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени