Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания могат веднага да кандидатстват за лични асистенти по държавната програма

| обновено на 10.02.17 в 17:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички майки, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата "независим живот", от началото на тази година могат веднага да кандидатстват за лични асистенти по държавната програма. 

Това съобщи за "Хоризонт" социалният министър Гълъб Донев. Той увери, че нито майките ще връщат заплати, нито общините ще бъдат санкционирани. 
Причините да бъдат прекратени договорите по програмата с европари е по-високият размер на социалните помощи за семействата на деца с увреждания от началото на годината, което по европейските критерии е недопустима държавна помощ. От днес за засегнатите майки има решение, каза Гълъб Донев: 

За успокоение на всички майки мога да кажа, че решението е намерено и те ще могат да кандидатстват за лични асистенти през националната програма "Асистенти за хора с увреждания". 

В Ловеч, където са платили заплати за януари, общината иска обратно парите си от 14 майки, а министърът увери, че заплати няма да се връщат и общините няма да са ощетени:

 Няма да се наложи майките на деца с увреждания да връщат тези средства. Няма да бъде и финансова корекция за общините. Ще бъде защитен и бюджета на общината", каза Гълъб Донев.

Понеже излязоха и такива притеснения, че майките, които се грижат за деца с увреждания, няма да им стига осигурителен стаж за придобиване право на пенсия или пък ще загубят здравните си осигуровки, Кодексът на труда казва, че независимо дали е осигурявано или не лицето за този период, в който е полагало грижи за такова дете с увреждане, този период се взема предвид като осигурителен стаж при придобиване правото на пенсия. През същия този период здравните осигуровки на тези родители, които се грижат за деца с увреждания се поемат от Агенцията за социално подпомагане, така че са и здравно осигурени.

Подробности по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна