Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Машинното гласуване и осигуряването на устройствата е работа на служебното правителство, не на партиите

Илияна Йотова в Семково
Снимка: Кети Тренчева

Курортът "Семково" да се развие като национален студентски център за спорт и академични срещи – около тази амбиция се обединиха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, ректорите на няколко университета и местните власт в Белица по време на зимния празник, който се проведе в курорта.

През последните 25 години са натрупани сериозни проблеми със собствеността, регулацията и инфраструктурата в курорта "Семково". Местната власт е поискала от държавата чрез Изпълнителната агенция по горите урбанизираната територия в района да и бъде прехвърлена като общинска собственост, за да може да изготви общ устройствен план на терена и да изградят спортни съоръжения, каза кметът на Белица Радослав Ревански:

Да си запазим курортът да бъде академичен, национален студентски и за онези български граждани, които не могат да си позволят по-скъпи курорти.

В следващия програмен период за развитие на планинските райони ще има специално насочени европейски средства, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Това обаче не отменя  необходимостта от национална програма за планинските общини с потенциал в туризма с целия спектър от туристически услуги и съпътстващи производства, допълни тя.

Йотова посочи като най-важно в  предстоящите парламентарни избори политиците да си върнат доверието на хората, а не да предпоставят провал на вота и да го оспорват още преди да се е провел. Темата за машинното гласуване и навременното осигуряване на устройствата е на служебното правителство, а не на партиите, убедена е Йотова. Опитите това да се използва за оспорване на резултатите от вота Йотова коментира така:

Хората, които говорят по този начин, очевидно още отсега търсят своето алиби за загубата на изборите. Нашата цел е друга – честни и справедливи избори, спокойни. Не може да се тръгва на избори с предрешаване! Не го приемам.

Според Йотова злобата на партиите е основание за тревога в подготовката на изборите. Надявам се разумът да надделее! Хората се измориха и да се спечели доверието в момента е най-голямото предизвикателство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени