Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Решението на Меглена Кунева да не се кандидатира за депутат е правилно

Снимка: БГНЕС
Даниел Вълчев, секретар на политическия съвет на Реформаторския блок, определи ГЕРБ като потенциален партньор след изборите: Ако искаме да се направи дясноцентристко управление, това няма как да стане без ГЕРБ.

В предаването "12+3“ по "Хоризонт“ той беше категоричен, че Реформаторският блок не се разединява, а по-скоро се превръща в обединителен център:

Ще има и още организации, и то не без електорална тежест, които ще се присъединят към нас. От РБ е напуснал единствено г-н Радан Кънев с неговата партия „Демократи за силна България“, част от структурите на която обаче все пак бяха на нашия първи конгрес преди около 10 дни. Аз не знам някой друг да е напускал Блока.

Според Вълчев разликата между новия проект на Радан Кънев "Нова република“ и "Да, България“ на Христо Иванов е огромна:

Във всички проекти, в които г-н Кънев участва, той рано или късно ги оглавява. Неговото ще изглежда, помнете ми думата, почти като заглавието на един стар роман – "Тя танцува само едно лято“. Така ще стане. При "Да, България“ нещата са различни. Там има хора, които аз харесвам и уважавам. Самият факт, че те не приеха сътрудничество с ДСБ в името на конюнктурен близък интерес, дори с риск да не влязат в парламента, според мен, им прави чест. Това има всички шансове да бъде дългосрочен проект.

Вълчев заяви, че разграничаването на ръководството на ДСБ от РБ има известни добри странни:

Известно време дясното в България робуваше на едно либералничене, което е много смехотворно.

Той определи като правилно намерението на лидера на "Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, да не се кандидатира за депутат: България се нагледа на лидерски партии. Ние показваме, че ДБГ не е нито лидерска партия, нито е партия на едно поколение.

Вълчев коментира проблемите по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и намерението на Европейската комисия за финансова корекция, установени при одита на програмата:

Проблем има, но като има някакъв проблем, защо просто той не бъде отстранен?! Не ми се вижда правилно да се правят дълбоки преобразования (от служебния министър на образованието-бел.ред.), защото след 2 месеца теб няма да те има и някакви други хора ще трябва отново да започват. В тези системи е хубаво да има приемственост.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна