Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Българска археология 2016" се открива на 14 февруари

Снимка: БГНЕС

Откритата през 2016 година на Перперикон най-голяма късноантична църква в Родопите е един от хитовете на тазгодишната изложба, наречена „Българска археология 2016“. Тази изложба се открива на 14 февруари.

Откриването на храма през миналата година е едно от значителните постижения на българската археология през 2016, каза професор Николай Овчаров:

Излезе в рамките на 3 месеца – от юни до септември миналата година, и се оказа най-голямата досега известна раннохристиянска базилика в Родопите. Тя превъзхожда базилики, които досега се водеха като рекордьори. Нейните размери са 35 на 14 метра. Базиликата е построена във втората половина на 5 век.

Разкриването на прилежащите сгради към най-стария раннохристиянски храм в Родопите, който беше открит през миналата година в рамките на древния град Перперикон, ще бъде в центъра на дейността на археологическия екип, ръководен от професор Николай Овчаров през 2017-а:

Тази църква няма да е сама. Ние успяхме да я разкрием цялостно през миналата година, но не сме работили извън нейните страни. Предполага се, че ще бъде център на цял манастир.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна