Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: В над сто обществени поръчки на МО има съмнения за нарушения

Стефан Янев и Николай Ненчев
Снимка: БТА

Служебният министър на отбраната Стефан Янев съобщи, че в над сто обществени поръчки на ведомството има съмнения за нарушения:

Ревизия, в пълния смисъл на думата, още не е завършила. Продължава и в момента по различни направления. Към момента е завършен доклад по отношение проверка на състоянието на обществени поръчки, които са в отговорностите на Министерство на отбраната. Вчера беше подписан и предаден на министър-председателя. Този доклад освен това е изпратен и до прокуратурата, Агенцията за държавен и финансов контрол.

Висшите военни и върховния главнокомандващ президентът Румен Радев обсъдиха състоянието на армията в рамките на двудневна годишна конференция. Изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов отбеляза, че основен проблем остава кадровият дефицит в армията. Близо 5600 военни не достигат, заяви той. Военният министър Стефан Янев коментира, че запълването на състава за отделни формирования е почти на критична граница за възможността да изпълняват задълженията си.

Въпреки финансовите и кадрови трудности, армията запазва своята боеспособност и е в състояние да гарантира националния ни суверенитет, отчетоха военните. Тенденцията е НАТО да увеличава интензивността на своите учения на българска територия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени