Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матайс Льо Рут: Страхът се гради върху липсата на информация

Има милиони евро на разположение на общините за интеграция на бежанците, казва постоянният представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН

Матайс Льо Рут
Снимка: БГНЕС

Навсякъде чувам да се говори за това дали българите са толерантни или им липсва толерантност. За мен не е въпрос на толерантност, а как България и Европа като цялао са решили да помогнат на хора като бежанците, които бягат от нещо невъобразимо. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Матайс Льо Рут, постоянен представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Разочарован съм от реакцията на жителите на Широка Лъка, но ги разбирам, поясни Льо Рут, според когото отговорността за намиране на решение и отговор на проблемите, свързани с бежанците, не е единствено на местните власти в Широка Лъка или Елин Пелин, защото това трябва да става на национално равнище. Той посъветва местните хора да потърсят по-директна комуникация с бежанците, за да ги опознаят и да разберат от какво бягат те:

В медиите е пълно с генерализирани истории каква заплаха са чужденците, а е необходимо да стигнем до човешкото ниво, до конкретния индивидуален случай.

В България има процедура по предоставяне на убежище и когато тези хора кандидатстват, те стават част от системата и от тази процедура и след това пребивават напълно легално в страната ви, напомни Льо Рут:

Работим с правителството на национално ниво, за да създадем увереност у местните общности и повече инфхормираност относно бежанците. Има и финансов ресурс, който може да бъде използван, за да се улесни този процес и да бъдат посрещнати нуждите на тези хора. 

Матайс Льо Рут посочи като проблеми липсващата система настанените у нас бежанци да получават адекватно обучение по български език, осигуряването на жилища за тях, предоставянето на медицинска помощ:

В действителност има милиони евро, които са на разположение на местните общности, именно за да бъдат използвани за тази цел. Парите са за общините. Точно те са тези, които ще администрират процесите.

Разселването в по-малките населени места е мотивирано от убедителни проучвания за икономическите ползи от присъствието на мигранти в местните общности, допълни още Матайс Льо Рут:

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна