Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Тодорова: Битката с бедността е основният приоритет на АБВ

Партията предприема по-ляв курс

| обновено на 16.02.17 в 14:42
Мариана Тодорова
Снимка: БГНЕС

Битката с бедността е основният приоритет в предизборната платформа на АБВ. Според доскорошния депутат Мариана Тодорова партията поема категорично по-ляв курс. Като конкретен ангажимент тя очерта нарастване на минималната заплата и данъчни преференции за малкия и средния бизнес. Тодорова коментира:

Нарастваща минимална работна заплата всяка година с десет процента, което е около 60 лева. Предвиждаме за четиригодишен мандат тя да достигне 700 лева, за фирмите с малко работници, до пет, ще има данъчни облекчения, така че пък те да могат да понесат тежестта на увеличаването. Имаме изработен механизъм за това. Пенсиите също да нарастват справедливо, но само тези, които са от доходи и от стаж.

На проведената днес дискусия на тема "Бедност, доходи, неравенства" проф. Васил Проданов от УНСС посочи, че неравенствата стават все по-осезаеми, а за последните 27 години бедността у нас нараства 11 пъти, което по думите му е катастрофа за онези партии, които се наричат леви. Проданов се позова на индекс, който регистрира неравенствата и който през 1989 година е бил 21.7, т.е. показвал е общество с висока степен на равенство:

През 2006 година преди влизането в ЕС той скача на 32.1. През 2015 година след седем години консумация на европейски ценности той става 37. От данните, които гледах, е най-големият в Европейския съюз. 
През 1988 година относителният дял на бедните в България е два процента. По данни на Евростат през последните години се събират между 21 и 23 процента, тоест 11 пъти повече. За 27 години левите партии така са одесняли, че не използват дори ляволибералния език.

Според други анализирани данни от професор Проданов членството на България в Евросъюза не стопява, а увеличава разликата в бедността и ни поставя в периферията:

Тоест скоростта на периферизацията  е огромна, независимо от непрекъснато повтаряните приказки за кохезионни фондове.

Според Проданов износът на човешки капитал от страната ще продължи в условията на глобална икономика. Затова трябват политики, които да стимулират връщането на човешкия ресурс в България:

Изследванията в Медицинска академия показват, че 80 процента от учащите там се готвят да емигрират. Гигантска кражба – първа се усети Румъния и в момента се опитва да връща хора, ползвайки европейски фондове, предоставяйки по 50 хиляди евро на този, който е готов да се завърне. Тука трябва да се води битка.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна