Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи по повод 144 години от гибелта на Васил Левски

Снимка: архив

На 19 февруари отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. С поредица от прояви, започнали още от началото на седмицата, в Ловеч, където Левски основава първия революционен комитет, кулминацията ще е в неделя. Освен организираните от Общината събития и тази година местната патриотична организация "Ловчанци" е планирала факелно шествие до паметника на Апостола, който е най-големият в страната. Шествието се провежда за четвърта поредна година със съдействието на Национално дружество "Традиция":

Ще се включат и още много други клубове от цялата страна на Национално дружество "Традиция", които ще постоят в част от официалната част, облечени в хайдушки, опълченски униформи. Направили сме 20 български знамена, ще се включат и два ансамбъла от града, които ще бъдат облечени в народни носии и ще постоят в тази част със знамената. Част от шествието тази година ще бъде и потомката на сестрата на Левски Яна – Христина Богданова.

Всичко се случва на доброволни начала, каза Тодор Иванов от организаторите.

Тази седмица деца от цяла България отдават почит с караул пред паметника на Левски в София. Инициативата е на общобългарския комитет "Васил Левски", а според председателя му Васил Василев така децата могат да разберат повече за Апостола, като се докоснат до вещи, характерни до неговата епоха.

Историкът проф. Иван Стоянов – бивш ректор на Великотърновския университет и председател на Фондация "Васил Левски", издаде преди почти 2 години "Левски в детските очи" – един нов опит за първа среща на най-малките читатели с личността на Апостола:

Наистина идеите на Левски трябва не само да бъдат предавани от поколение на поколение, а трябва да бъдат и изпълнени тези идея, и си мисля, че децата още в детска възраст, когато започнат да четат книжки за Левски, когато видят какво е представлявал Васил Левски, може би в бъдеще ще решат да реализират тези идеи, защото за 139 години от Освобождението на България до днес нито една от идеите на Левски не е  реализирана. 

Още по темата можете да чуете в репортажа на Пламен Христов и интервюто на Валерия Николова с проф. Иван Стоянов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна