Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Дулиен: СЕТА е изключително важно за ЕС, за да остане на картата на световната търговия

Шира Стейнтън, "Грийнпийс": СЕТА поставя под сериозна опасност демокрацията в Европа

| обновено на 18.02.17 в 10:44

Търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА е изключително важно, за да остави Европейският съюз сред водещите търговски сили в света. Тази теза защити в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" германският икономист Себастиан Дулиен. Той обаче подчерта, че според него икономическият ефект от споразумението не е толкова важен, колкото политическият:

Мисля, че е добро решение от страна на Европейския парламент да подкрепи търговското споразумение между Канада и Европейския съюз. Аз не смятам, че СЕТА е "чудесно споразумение", но е изключително важно за ЕС, защото така остава на картата на световната търговия. Трябва да си припомним историята на СЕТА. Първоначално имаше много силни критики от страна на Европейския парламент и на гражданското общество тук, най-вече по отношение на търговските арбитражи. Тогава Канада се върна на масата за преговори с тотално променени предложения и то по начина, по който Европа искаше. Ако сега бяхме казали, че все още не искаме да ратифицираме споразумението, това щеше да разруши доверието към Европейския съюз като водеща сила в световната търговия. Именно заради това смятам, че решението на Европейския парламент е правилно. Сега е ясно, че СЕТА трябва да мине през множество национални и регионални парламенти. Надявам се, че те ще гласуват в името на това Европа да остане сред водещите търговски сили в света. 

Себастиан Дулиен смята, че Великобритания трябва да ратифицира СЕТА докато все още е член на Европейския съюз. Честно казано, аз не виждам причина тя да не го направи, каза икономистът и добави:. Британците винаги са подкрепяли СЕТА и дори се надяват да договорят подобно споразумение, когато напуснат изцяло ЕС. 

По отношение на влиянието, което може да окаже политиката на новата американска администрация върху приложението на търговския договор, Дулиен коментира, че в светлината на политиката на президента Тръмп значението на СЕТА става още по-важно:
Преди Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ, СЕТА беше нещо като "малък допълнителен разкош". Ние имаме Световна търговска организация, в нея протичаха голяма част от търговските преговори, така че нямаше необходимост от кой знае колко много допълнителни търговски споразумения. Канада не е голяма държава, така че позитивният ефект от засилване на търговията с нея е ограничен. 
Сега ситуацията е напълно различна. Президентът Доналд Тръмп даде заявки за излизане на САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като НАФТА. Също така даде ясен сигнал, че не е изключено да помисли за излизане на САЩ от Световната търговска организация. Сега световната търговска мрежа е под натиск, така че сега е моментът да потърсим нови възможности и нови коридори, така че да запазим пазарите отворени. Добре е Канада да бъде с нас в този процес. Освен това споразумението има много висока символична стойност. То прави Канада по-силна срещу нейния силен голям брат, който в момента е изключително непредвидим заради управлението на Доналд Тръмп. 

На противоположна позиция по отношение на споразумението СЕТА е "Грийнпийс". Световната природозащитна организация е сред най-отявлените противници на търговския договор между Канада и Европейския съюз. Търговският съветник на"Грийнпийс" Шира Стейнтън е категорична, че СЕТА ще бъде пагубна за Европа, но се надява споразумението да не бъде ратифицирано от всички парламенти. В интервю за "Хоризонт" тя коментира: 

"Грийнпийс" има изключително негативно мнение за търговското споразумение между Канада и Европейския съюз, защото то застрашава прилагането на регулации, които са в полза на обществото. СЕТА поставя под сериозна опасност демокрацията в Европа, нашите закони и нормативната рамка, която вече е създадена. В същото време тя ще е в полза на чуждите инвеститори - т.е. големите корпорации. Общо казано СЕТА е още един инструмент, използван от мултинационалните компании, да навредят на здравето ни и на околната среда. 

Стейнтън отново отбеляза, че международният търговски арбитраж остава един от аргументите против СЕТА:
Създаването на арбитражи за бизнеса ще е в полза на чуждите инвеститори и те ще могат да заставят правителствата да се отказват от отделни политики, които са в полза на обществото, но удрят по печалбите на мултинационалните компании. Това е много опасно също така, защото чрез СЕТА няма да има възможност за гражданските организации, синдикатите и дори правителствата да съдят компании, които са нарушили закона. Знаете колко негативен ефект може да има това върху спазването на трудовите права на хората например или върху екологичните норми, чието нарушаване няма да може да бъде санкционирано по никакъв начин. Тук говорим за частна съдебна система, от която просто няма нужда. Все пак и в Европейския съюз, и в Канада има много добре развита правна рамка и работещо правосъдие. Именно затова казвам, че СЕТА ще е просто още един инструмент, който ще помогне на корпорациите да отслабят регулаторната рамка. 

Шира Стейнтън добави, че от "Грийнпийс" отправят апел към всички депутати (не само от 28-те национални парламента, но и от някои регионални парламенти) да поставят интереса на обществото пред печалбите и да не ратифицират споразумението. Според Стейнтън ако британският парламент ратифицира СЕТА те няма да излязат от СЕТА напълно, когато напуснат Европейския съюз.

Интервютата със Себастиан Дулиен и Шира Стейнтън може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна