Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво очаква Туркменистан от третия президентски мандат на Гурбангули Бердимухамедов

президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов положи клетва за трети мандат, след като спечели изборите на 13 февруари с 98 процента от гласовете при избирателна активност 97 процента. В съобщенията за събитието информационните агенции припомниха, че Бердимухамедов бе личен зъболекар на предишния държавен глава Сапармурат Ниязов (Туркменбаши) и министър на здравеопазването. Той стана президент за пръв път през 2007 година с 89 процента от гласовете (по-малко от година след смъртта на Ниязов), а през 2012 г. спечели втори мандат с 97,14 процента. Освен президент Бердимухамедов е правителствен ръководител и генерал. 


В предаването на "Хоризонт" "Събота 150" дългогодишният журналист в БНР и Би Би Си Васил Велев коментира встъпването в длъжност на президента и ситуацията в Туркменистан, като припомни, че страната е много богата и притежава огромни залежи на природен газ, но отскоро е изправена пред икономическа криза заради спада в цените на горивата и рецесията в съседна Русия. Васил Велев отбеляза, че е трудно да се анализира икономиката и въобще обстановката в Туркменистан, защото там почти всичко е тайна и журналистите нямат достъп до голяма част от информацията. Един от забранените видео материали например показва падането на президента от кон. 


Велев припочни, че конституцията на Туркменистан е изменена за удължаване на президентския мандат от пет на седем години и премахване на възрастовото ограничение от 70 години, което на практика ще позволи на Бердимухамедов да стане пожизнен президент. Анализаторът отбеляза шеговито, че 59-годишният сега туркменски държавен глава вероятно ще бъде на власт дълго време, особено ако внимава докато язди или шофира (тъй като прeзидентът участва в автомобилни и конни състезания, които по правило печели). 


Повече за тази малко позната страна с петмилионно население, за политическите и социалните процеси там, за култа към личността на президента, който има много таланти, чуйте от разказа на Васил Велев  - от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна