Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Приказки от Балканите" в столичното кино "Одеон"

Снимка: БГНЕС
Документалният филм "Приказки от Балканите" разказва историята на Балканските войни през погледите на свидетелите, историците и потомците. Лентата ще бъде показана тази вечер във филмотечно кино "Одеон". Режисьор, сценарист и и продуцент на 81-минутната лента, заснета през 2015 година, е проф. д-р Михаил Мелтев, ръководител на департамент "Масови комуникации" в Нов български университет.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" проф. Мелтев обясни защо филмът се показва на публиката сега и какво е по-различното при него:

В тази една година от премиерата все пак предизвиква тъжна усмивка, че все пак филмът не можа да бъде показан пред зрители. Едва сега правим този опит, дано да е успешен. Трудна е съдбата на българския филм, говорим за българския филм по екраните. Това, което успяхме да направим като организация, е Закон за киното, който подпомага производството, но в никакъв случай не подпомага контакта на българския филм с българския зрител - нещо,която ми се струва много тъжно. В този смисъл беше много трудно и непрекъснато се опитвахме някак да се нагодим, да се договорим и все не успявахме някак да се договорим.

Смея да твърдя, че е доста различен филм за Балканските войни. Ние не страдаме от излишен патос, нито от патриотарство. Мислихме си да се разгледат различните гледни точки, които сблъскват хората на Балканите, към едно събитие, което всъщност по принцип тръгва като обединение, а впоследствие показва по най-драматичния и трагичния начин различията на хората от Балканите. В този смисъл поканихме историци от всички балкански страни, за съжаление само трима се отзоваха. Мисля, че постигнахме един различен поглед към тази история.

Интервюто с проф. д-р Михаил Мелтев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна