Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Ляхова гостува на литературен салон "Spirt and Spirit"

Литературен салон „Spirt and Spirit“ и издателство "Жанет 45" и представят писателката Весела Ляхова с последните ѝ две книги: романът „Бежанци“, носител на националната награда „Хр. Г. Данов“, и сборникът с разкази „Квартал „Зона Обиколна“.  

Срещата ще се състои в клуб „Петното“ с модератор Александър Секулов от 19ч. Входът е свободен.   

Преди това писателката ще се срещне с ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, с което започва началото на „Младият Пловдив чете“ – ежегодната  инициатива на издателството за насърчаване на четенето и срещите със съвременни автори.  

Професор Инна Пелева намира близко родството на романа и своеобразно продължение на "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам" на Димитър Талев.

Ляхова публикува разкази в централния печат от 1980-а. Първата ѝ белетристична книга, сборникът с новели "До слънцето", излиза през 1993-та. 

Влекат я теми табу. Като трагичната съдба на българските бежанци от Егейска Македония през 40-те години на ХХ век, по което до 10 ноември 1989-а цари пълно мълчание. 

Това е темата на романа „Бежанци“, който предизвика интереса на читателите с разработването за пръв път в българската литература на темата за обезбългаряването на Беломорието през ХХ век и за отродяването на компактни маси от българския народ. 

Романът представи България на Европейския фестивал на първите новелисти в рамките на Международния панаир на книгата в Будапеща 2014 г. 

През 2013 и 2014 г. той бе номиниран за редица национални награди, отличен е с наградата „Хр. Г. Данов“ на министерството на културата (2014) и с първа награда за художествена литература на Портал „Култура“ (2014) за осветляване на белите полета от близката ни история.

Последната книга на писателката е сборникът с разкази „Квартал „Зона Обиколна“. Героите в нея са от нашето съвремие.  Разказите са писани успоредно с романа, вкойто е отнеле 10 години. 

И двете книги са издание на "Жанет45". 

Интервюто с Весела Ляхова е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна