Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О. Стоичков: Осем институции имат право конституционна жалба, чрез която може да бъде променен Изборният кодекс

Снимка: Дневник

Върховният административен съд и Конституционният съд са инстанциите, които могат да поправят Изборния кодекс при липсата на парламент. Това каза за предаването "Нещо повече" юристът Огнян Стоичков  и обясни, че ако в указания срок няма кандидати за доставка на машините за електронно гласуване, ЦИК няма избор освен да отмени процедурата. Това решение обаче може да бъде оспорено от всяка заинтересована страна, включително обикновените граждани, пред Върховния административен съд. Юристът припомни, че съдът вече е отменил решение на ЦИК и така е задължил комисията да набави машините. Получава се "Параграф 22", коментира той.

Решението е да променим Закона, така че да бъде възможно да бъде изпълнен, без излишните разходи и без излишните съмнения

Изходът, според мен, е конституционна жалба. Жалба в настоящия момент, след като няма парламент, могат да подадат президентът, МС, ВКС, ВАС, главният прокурор, омбудсманът, а от 2015 г. – и Висшият адвокатски съвет. Това са тези 8 институции, които могат да предявят конституционна жалба, но, тъй като провеждането на честни избори са най-вече ангажимент на президента и на МС, според мен, те са в правото си и в задължението си.

Стоичков  изтъкна, че политическата цена на подаването на конситуционна жалба е много висока, но, според него, е необходима:

Машинното гласуване е една по-остаряла форма на гласуване, която не се практикува в европейските държави. Ако се минава на едно по-модерно гласуване, нека да бъде дистанционното електронно, съчетано с хартиени бюлетини и с достатъчно гаранции за сигурността на информацията в интернет-мрежата, което е най-трудната задача. Но, едновременно три вида гласуване - машинно, на хартия, и дистанционно електронно след 1 януари 2018 г. аз твърдя, че няма държава, която си го е позволила.

Интервюто на Диана Янкулова с Огнян Стоичков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна