Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Батак опровергава тезата, че селата у нас замират

| обновено на 22.02.17 в 15:13
Снимка: Здравка Маслянкова

Българското село е със замиращи функции, а младите бягат в града. Тези констатации са истина, но оказва се, не се отнасят за всички села у нас. За едно такова село разказва кореспондентът на БНР в региона на Велико Търново Здравка Маслянкова. Това е село Батак, което се намира в община Павликени и има над 900 жители, основно роми. Децата ходят на училище, а родителите им си изкарват прехраната с отглеждане на плодни дръвчета, храсти и рози.

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Батак е стара, но добре поддържана сграда, в която учат децата от първи до седми клас. Учителите са основно млади хора, казва директорът Шенай Нуриев:

Аз съм на този принцип да давам хляб на младите. Екипът в моето училище е млад. Учениците в Батак са добри. Проблеми с тях нямам, с родителите също нямам. Всички ученици от селото са обхванати. Осигурена е в училището топла закуска, топъл обяд. Ние задържаме децата в училище. Нямам отпаднали ученици. Имам родители, които работят в чужбина, баби и дядовци се грижат за тях.  

Децата са дисциплинирани, споделя началната учителка на третокласниците Людмила Семова.

Много са дисциплинирани, в часовете се държат много добре. Работата ни върви много добре. С интерес овладяват материала и постигат огромни успехи, обяснява учителката, която работи в училището в Батак от три години.   


Предстои на чиновете да седнат и 13 от възрастните от селото, които по една или друга причина са останали неграмотни. В рамките на 100 учебни часа се предвижда те да придобият знания, които имат днешните четвъртокласници.



В павликенското село Батак с местните роми усилено работи модераторът от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Сергей Сашев:

Трудности навсякъде има, но повечето не си знаят правата, не си знаят здравния статут. Организираме безплатни прегледи за диабет, очни прегледи. Работим с Бюро по труда, със Социала, Закрила на детето, Бърза помощ. Нямаме такава голяма безработица. Нямаме битова престъпност. Всеки си е на работа, всеки си поддържа, всеки си слага парички да изкара зимата.

Целият репортаж може да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна