Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички домашни кучета вече трябва да имат микрочип

Снимка: БГНЕС

Домашните кучета вече задължително трябва да са с поставен микрочип. Изискването е записано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и преди дни изтече гратисният период от една година, който беше оставен преди влизане в сила на промените. Сега стопаните на четириногите, които не спазват новите правила, са заплашени с глоби. Информацията от чипа се записва в базата данни на Агенцията по безопасност на храните и достъп до нея има всеки ветеринар. От БАБХ съобщават че към момента общият брой на регистрираните кучета е около 80 300. Всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, а размера на таксата за домашния любимец се определя от съответната община.


 Явор Гечев от фондация "Четири лапи" съобщи, че базата данни за регистрираните с чип кучета вече функционира:

Трябва да кажем, че микрочипът преставлява една съвсем малка стъклена капсула - колкото оризово зърно, в което се съдържа единствено един 15-цифрен уникален код. Той е като номера на автомобила, като ЕГН-то на всеки един от нас. Друга информация няма и този код не може да бъде променян. Когато бъде поставен от ветеринарен лекар, ветеринарният лекар също така има законово задължение да въведе данните за това животно и за собственика му в базата данни на Българската агенция за безопасност на храните, така наречената интегрирана информационна система "Ветис", която работи, и тя работи на доста добро ниво между другото, но тя не е публична. Не е публична поради много причини, най-малкото защото съдържа много лични данни.


Гечев отбеляза, че чипирането е важно, за да има проследяемост, а и за да може да се носи отговорност от собственика на животното:

Ако то бъде изгубено, ако то бъде изоставено или ако то нападне някой на улицата. Защото в момента ситуацията е такава, че ако има пострадал от ухапване, грубо казано го отнася общината, защото не могат да бъдат издирени собствениците поради липса на такава идентификация и проследяемост. Така че това е една мярка, която ще бъде полезна и за общините.


Явор Гечев призова всички ветеринарни лекари да не пропускат да въвеждат данните в информационната база данни, защото това е много важно, за да работи системата успешно. По данни на фондация "Четири лапи" само в София има между 150 и 200 хиляди кучета.


Повече по темата чуйте от звуковия файл с интервюто с Явор Гечев, а от анкетата на Надежда Николова ще разберете дали софиянци знаят за ползите от това за кучето им да има такава закодирана информация, и че гратисния период за поставяне на чип изтече.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна