Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смисълът на съществуването

БНР Новини

Голям шум се вдигна когато стана ясно, че американската космическа агенция НАСА  е открила седем планети извън Слънчевата система (екзопланети), които много приличат на Земята по размер, а на три от тях изглежда, че има вода на повърхността и може би - условия за живот.
"Намирането на следващата Земя вече не е въпрос на "дали", а "кога", заявил ръководителят на дирекцията за научни мисии на НАСА Томас Цурбухен по време на специалната пресконференция. "Отговорът на въпроса "сами ли сме във вселената" е топ приоритет в науката, и откритието на толкова много планети с потенциал едновременно, е забележителен напредък в търсенето му", заявил той.
Засега изглежда, че планетите са скалисти и имат водородни атмосфери. Съществува и теория, че са с фиксирани орбити, т.е. не се въртят около осите си, което означава постоянен ден от едната страна и постоянна нощ от другата. Това би имало огромно значение, ако се потвърди, че атмосферата и евентуално водата на повърхността създават условия за живот.
И с право се вдигна шум около тази новина, защото ние земляните  се чувстваме някак самотни  в тази огромна Галактика  и все ни се иска да имаме още някъде, някой подобен на нас, с когото да си контактуваме.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна