Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жил Шапаз: Моите герои да кажат това, което те искат – това е най-важното за мен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жил Шапаз, френски режисьор, журналист и планински водач, беше посрещнат снощи от пълна зала в Дома на киното. Шапаз е в София за премиерата на свои кинопродукции в "Две вечери на френското планинарско кино". В двете вечери се представят 6 филма, посветени на красотата на Алпите и професията на планинския водач.

Организатор на събитието  е Любомир Попйорданов.

В интервю за "Хоризонт до обед" Жил Шапаз сподели, че неговото детство е минало в планината. Той каза още, че от 1948 година има официално диплом за планински водач във Франция:

Преди това услугата на планинския водач е осигурявало Сдружение на гидовете и от френски алпийски клуб, от неговите секции. Всички гидове са обучени по абсолютно един и същи модел и начин, а обучението трае 6-7 години и започва след навършване на 18 години. Всеки сезон излизат между 45 и 50 водача в резултат на това обучение и не по-малко от 300 инструктори на ски.

За работата си като режисьор Шапаз каза:

Най-важното за мен е да оставя да говорят моите герои и да кажат това, което те желаят, не а не това, което аз искам те да кажат. Това е моето разбиране.

Тази вечер ще бъдат представени три изключителни личности, оставили следа във френския алпинизъм и историята на планините. Първият филм – La Voie Terray ("Пътят Тере"), разказва историята на алпиниста Лионел Тере. През златното десетилетие на алпинизма той участва в щурма на Анапурна, и в изкачването на Макалу, и в прокарването на нов маршрут на Фиц Рой в Патагония. 

Втората лента Jean Marc Boivin – Extremement Votre (Жан Марк Боавен – "Екстремно ваш"), е посветена на един неуморим изследовател на вертикалността във всичките ѝ измерения: алпийски стени, ледени склонове, осемхилядни върхове, скални отвеси, той през целия си живот търси предизвикателствата. Последният филм за вечерта е Lignes de Pente ("Следи по склона") и разказва за най-великия фрирайдър Доминик.

Прожекциите се от 19 часа.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Жил Шапаз. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна