Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Паскалев: България се справя добре с лечението на редките болести

Снимка: БГНЕС
Днес е Световният ден на хората с редки болести. Тази година той е под мотото "Научните изследвания дават безгранични възможности". Смята се, че в Европа само около 30 милиона души са засегнати от този проблем.

България се справя добре с лечението на редките болести, смята проф. Емил Паскалев – началник на Клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница в София. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той заяви:

Достъпът в България до научните изследвания в медицината е изключително добър и аз мога да кажа това от моя опит, а моят опит с редки заболявания е вече над 12-годишен. Две са направленията – редките болести са много редки и има много малък брой пациенти, и тогава няма как специалистите да бъдат запознати твърде добре, поради това, че те трудно се откриват. Другата насока, която се оформя за последните години е, че макар че са редки, редките болести са много на брой. В Комисията по редки болести към Министерството на здравеопазването вече са установени и са включвани в регистъра над 50 отделни редки заболявания. И техният голям брой като видове заболявания с много малко пациенти, просто задълбава да имаме изследвания върху тези пациенти, за да можем да подобряване нашия клиничен опит и възможностите за тяхното лечение. Затова и ние се кооперираме с други европейски страни в т.нар. "европейски референтни мрежи" на експертни центрове по редки болести.

Техниката е налице и по-скоро имаме необходимост от техника в областта на генетичните изследвания, защото голяма част от тези заболявания се предават по такъв характер. По отношение на лечението – в България достъпността за лечение при редките заболявания е широко отворена – това е един елемент, по който може би Здравната каса върви доста напред. Има моменти, когато се появи ново заболяване, със съответния брой пациенти за нашата страна, които са все още малко, и е в средата на годината, т.е. включването и започването на старта – това е малко трудно.

Интервюто на Таня Величкова с проф. Емил Паскалев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!