Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Балтов: Ремонтът на клиниката по детска травматология няма да затрудни лечението на пациентите

Асен Балтов
Снимка: Георги Корнейков, БНР


Директорът на "Пирогов" Асен Балтов увери, че ремонтът на клиниката по детска травматология няма да затрудни лечението на малките пациенти. Тази сутрин лекари и родители протестираха в подкрепа на началника на детската ортопедия Атанас Кацаров, който в понеделник обяви, че напуска болницата. Причината - несъгласието му с новото ръководство относно ремонт на клиниката. В предаването "12+3" по "Хоризонт" директорът на болницата Асен Балтов обясни, че все още не е получил молбата за напускане на Кацаров: 

Всички спешни пациенти, които се нуждаят от оперативно лечение, от спешния кабинет директно се качват в детските операционни, които се намират на последния етаж над детския корпус, а тези, които са планови или които са за наблюдение, се качват по клиниките, където има дежурни екипи от травматологиите, които по никакъв начин не се затрудняват от това да гледат и да лекуват и деца. Единствено в "Пирогов" има детска травматология, обособена като клиника. Навсякъде в провинцията това нещо го няма. Навсякъде те са едно цяло за възрастни и деца.

Шест специализанти, които работят при Кацаров също са подали заявление за напускане. Те са били поканени от Балтов на разговор, който трябва да се проведе до края на деня. Ако всички те напуснат, клиниката няма да бъде затворена, тъй като оставащите специалисти ще бъдат подкрепени в смените си от специалисти от останалите клиники, изтъкна Балтов. Той увери, че в болницата има достатъчно зали, които да поемат малките пациенти по време на ремонтите.

Доктор Кацаров беше при мен,  беше любезен след интервюто в телевизията да дойде да говорим, но той категорично отказа да приеме моите виждания за ремонта на детските клиники. Абсолютно аз не мога да се съглася с това нещо, защото ние трябва да дадем фронт за ремонт! Всъщност идеята на това прехвърляне на детската травматология е точно да можем да завършим целият проект.

Напрежението, което назрява в болница "Пирогов" е субективна реакция, заяви министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той посочи, че ремонтът е планиран отдавна и новият директор не носи вина за промените в организацията на работа там:

Той има два дена стаж и не може върху него да се стоварва цялата отговорност за нещо, което е минало през тръжна процедура, което е било с утвърдени, така че в момента просто се изпълнява нещо, което отдавна е подготвено. Докато тече ремонтът в него не могат да се изпълняват медицински дейности. Това, на което аз държа и съм го казал на професор Балтов, е този ремонт да протече бързо, ефективно и функциите на клиниката да бъдат възстановени - каза министър Илко Семерджиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна