Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма значение

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд единодушно отмени един член от Избирателния кодекс, който предвиждаше да бъдем наказвани, ако два пъти поред не участваме в избори. Това лиши от смисъл друг член от същия закон, който ни задължава да упражняваме правото си на глас. И за пореден път потвърди нещо, което от години разумни хора обясняват на власт имащите. А именно прости неща, очевидни и неоспорими като следните.
Никой не може насила да ни принуждава да участваме в техните изборни игрички. Да избираме е наше право като правото да си купуваме хляб. Ако не искаме – няма да си купуваме, само трева ще пасем, а веднъж на няколко години ще ядем кебапчета, ако някой реши да ни почерпи предизборно.
Освен това в Конституцията са записани и други наши права, за които вече трето десетилетие управниците забравят. Какво стана например със здравеопазването, с образованието, с правосъдието и други подобни благини, които са записани и в основния ни закон, и в Международната харта за правата на човека, а все се отлагат за светлото бъдеще? За хората в страната тези неща са по-важни от това кой ще е на власт. Оправете тях, пък тогава ще ви гласуваме и без да ни принуждавате.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна