Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян Попхристов: Когато духовният глад се засили, човек се замисля за много неща

Фрагменти от изложба, посветена на богомилите
Снимка: БГНЕС

Има недобросъвестно поддаване на тенденцията всичко, свързано с богомилите, да се обругава. Това мнение изрази в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Дамян Попхристов, основател на център "Просветление", чиято основна мисия е да разпространява учението на богомилите:

Има непознаване на много факти, но че има много осезаемо, видимо и радващо пробуждане – това е така. Човек не е само тяло. Той е троичен – има и дух и душа – и много други потребности освен ежедневните щуротии, с които всеки човек трябва да се занимава. Когато този глад стане достатъчно силен, човек започва да се замисля за много други неща. Тогава се обръща и към послания, които директно касаят духовната му дейност, каквото е Учението на богомилите.

Проф. Попхристов разказва за апостолското християнство или Учението на богомилите, такова, каквото е било преди църквата да ни го наложи и промени. Чрез семинари, беседи и лекции проф. Попхристов и съмишлениците му популяризират истините за нашите предци и ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовни процеси в Европа от древността до днес.

Бил е президент на Международния комитет за театър към ЮНЕСКО и преподавател по актьорско майсторство и режисура в САЩ, но сега вижда мястото си тук:

Върша онова, което вътрешният ми глас ми подсказва, че трябва да правя. Нещо, което започна като хоби, се превърна в основно занимание.

Цялото интервю на Маргарита Дойчинова с проф. Попхристов слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени