Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Златан Стойков: Началникът на отбраната не може да бъде сменян всяка година

Панайот Ангарев: Има опасност следващото правителство да изолира новия началник на отбраната

О.з ген. Златан Стойков
Снимка: БГНЕС
Журналистът Панайот Ангарев и генерал Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия и началник на отбраната, коментираха правителственото предложение за нов началник на отбраната.

Смяната е политическа, а изборът е професионален, каза Ангарев.

Доказан е професионализмът и на бившия, и на новия началник на отбраната. Следващото правителство обаче може да реши да изолира новия началник, защото няма да може да сложи човека, когото иска. Ефектът ще е това. Трябваше да се изчака редовно правителство, което в консултации с президента трябваше да прецени. Не чух да са водени такива разговори. Не съм съгласен, че е в правомощията на служебното правителство да назначава началник на отбраната, допълни Ангарев.

Политиците неведнъж са правили опити да се намесват в развитието на висшия военен състав. Не може началникът на отбраната да бъде временно изпълняващ длъжността, каза ген. Златан Стойков.

Назначението на генерал-майор Андрей Боцев е професионално. Той е преминал всички длъжности в армията и гарнизоните по южната ни граница. Има възможността да положи началото на реформираната армия. Боцев и Янев са професионалисти. Надявам се да намерят общ език. Различните видове въоръжени сили трябва да бъдат равнопоставени и да се отчита техният принос, смята ген. Стойков.

Ако следващото правителство не иска да работи с този началник на отбраната, ще има нова криза, настоя Панайот Ангарев.

Трябва да се даде възможност на началника на отбраната да работи, смята ген. Стойков. Не може да сменяме началника на отбраната всяка година, добави той.
Политиците трябва да спрат да кадруват с висшия състав на армията. Привлекателността в службата на армията е сведена до нула, подчерта ген. Стойков.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна