Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандската крайна десница на Вилдерс губи позиции само две седмици преди изборите в страната

Хеерт Вилдерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последно проучване на общественото мнение в Холандия показа, че крайната десница на Хеерт Вилдерс се свлече на второ място по одобрение само две седмици преди важните парламентарни избори в страната.

Според анкета на агенция Peilingwijzer "Партията на свободата“ на Вилдерс е подкрепена от 15,7% от холандските избиратели, изоставайки от дяснолибералната "Народна партия за свобода и демокрация" на настоящия премиер Марк Рюте, която се ползва с доверието на 16,3% от избирателите. Така за пръв път от ноември 2016-а насам крайната десница изпадна на второ място в допитването на общественото мнение, при това само две седмици преди парламентарните избори в Холандия, които ще се проведат на 15-и март.

Това накара лидерът на "Партията на свободата“ на Хеерт Вилдерс да обяви, че той отново ще се върне "на улицата", където да поднови активната предизборна кампания, след като в последно време анулира няколко от публичните си изяви от съображения за сигурност.

Преди време Вилдерс прекрати активната предизборна агитация, след като стана ясно, че е имало изтичане на информация от неговия екип, свързана със сигурността му. С оглед на очакванията, че "Партията на свободата“ ще спечели най-голям брой депутатски места на изборите след две седмици, агресивната антиислямистка позиция на Хеерт Вилдерс го направи уязвим да бъде убит от страна на тези, които му се противопоставят и които виждат в него заплаха, подобна на тази от Хитлер през миналия век.

Резултатите от последната анкета на Peilingwijzer обаче, показващи, че крайната десница вече е втора политическа сила, накараха г-н Вилдерс да обяви, че избирателите искат да ни видят и обеща да се появи в близките дни за интервю за вестник Telegraaf в Амстердам.

Трябва да се има предвид, че негов предшественик в лицето на крайнодесния популист Пим Фортейн беше убит преди петнадесет години заради неговата антиислямистка позиция, като неговото убийство беше факт само дни преди насрочените за 15-и май 2002-а година избори в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна