Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът усложнява съчетанията преди Олимпиадата

Ансамбълът ни ще усложни съчетанията си по време на тренировъчния лагер на „Спорт Палас“.  Камелия Петрова, Магдалина Миневска, София Иванова, Маргарита Василева и Рейчъл Стоянов заминават утре за последния си подготвителен лагер, това споделиха специално за БНР Камелия Петрова и Маргарита Василева при прибирането си в София от световната чалъндж купа, която се проведе в Клуж-Напока.

Гимнастичките ни  спечелиха общо седем медала от състезанието в Румъния. То беше последно преди Олимпийските игри в Париж. Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова взе злато в многобоя, както и сребро на финалите на обръч, топка и бухалки. Боряна Калейн стана трета на топка, а ансамбълът завоюва титлата в многобоя и бронз на пет обръча.


„Успяхме да спечелим още една титла преди олимпийските игри. Всъщност последната възможна, което беше важно за нас, за да видим, че всъщност можем. Остава да поработим още малко в следващите дни. Променихме съчетанията за последното състезание. Усложнихме ги, но на лагера във Варна ще ги усложним още.Конкурентите също вдигаттрудността.Това не може да ни изненада,защото ние сме го очаквали. Оценките, които получихме са точно такива, каквито трябваше да бъдат. Ние, естествено, можехме и по-добре да изиграем съчетанията си. Поради неточни изхвърляния или ситуации се наложи да спестим някои бонуси, но ще работим и ще се наложи на Олимпиадата да направим всичко заложено. Утре заминаваме на лагер на  Спорт Палас, след което директно ще пътуваме към лагера в Париж. Ще ни бъде от полза това по-ранно заминаване.Така ще успеем да свикнем, да видим обстановката, да сме надруго място, не във Варна,където се подготвяме всеки път. Ще успеем да усетим нещо по-различно“

Като генерална репетиция за Игрите в Париж, определиха представянето си в Румъния Стилияна Николова и Боряна Калейн.

„Това състезание беше една важна част от нашата подготовка за олимпийските игри. Радвам се от постигнатото и няма да се отпускам за Олимпиадата“, беше лаконична шампионката от многобоя в Клуж-Напока Стилияна Николова.


„Беше голяма репетиция за това, което ни предстои след по-малко от три седмици. Имаше неща, които не се получиха, но и аз, и треньорите сме като цяло доволни от моето представяне. От началото на годината успявам постепенно да навлизам във върхова форма, което беше и нашата първоначална цел. Имаме върху какво още да работим, но имаме още две седмици и половина. Смятам, че  са напълно достатъчни, за да изчистим малките неточности, които се получиха на това състезание. Това е единственото, върху което трябва да наблегнем,  трябва да поработим върху чистотата на изпълнението, защото ние реално си можем елементите. На тренировканещата се получават, остава ощемалко да бъдат стабилизирани насъстезания. В щастлива съм, че в Париж ще имаме подкрепа от нашите фенове. Щастлива съм, че в залата ще има хора на тази олимпиада, защото със сигурност емоцията ще бъде много по-различна. Това, че Игрите ще бъдат в Европа има значение, защото художествената гимнастика смея да твърдя е доста популярен спорт в Европа и  интересът  определено ще бъде много голям“, добави Боряна Калейн.


Снимки: БФХГ - Анна Недкова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна