Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическите заплахи

Едва ли някой би могъл да забрави астероидът Б 612, на който заедно с три вулкана, много боабаби и една роза живеее Малкият принц, роден от невероятната фантазия на неговия баща Екзюпери. Само че освен въображаеми, астероидите могат да бъдат и съвсем реални – какъвто например е откритият още през 1857 година астероид „Евгения“, назован на последната френска императрица, съпруга на Наполеон III, един от спътниците на който – открит чак през 1999 година, носи името на чаровния литературен герой-принц.
За произхода и потенциалните опасности, свързани с тези реални астероиди, за ранното им откриване и новите технологии за тяхното прихващане и пренасочване, разказва астрономът Андон Костов.
• „360 градуса“: проф. Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН – космическите отпадъци и участието на България в международен проект за наблюдение и маркиране на замърсени участъци в космическото пространство.
• “Вечният двигател“: астрофизикът Владимир Божилов – ще се потвърди ли хипотезата за новата девета планета в Слънчевата система след „разжалването“ на Плутон до планетарно джудже от Международния астрономически съюз?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени