Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Габриела Ахчийска: Човек е родолюбец в сърцето си и не е задължително да го показва всеки ден

Снимка: Жоро Александров

Един човек е родолюбец в сърцето си и не е задължително да го показва всеки ден. Това каза в предаването “Хоризонт за вас“ поетесата и председател на литературен клуб Габриела Ахчийска, известна с псевдонима си Енигма Лупус:

 

За мен 3 март е много приповдигнат като заряд. Много обичам да се разхождам по улиците, за да гледам усмихнатите лица на хората, които обикновено не са такива. Един човек е родолюбец в сърцето си. Не е задължително да го показва всеки ден. Дните като днешния освобождават патриотизма във всеки един от нас. Въпросът е в това всеки ден да градим, за да можем в такива дни не само да си спомняме, но и да се гордеем. Не е толкова важно какво точно отбелязваш, а просто да си спомниш, че ти си свободен.

Аниматорът Димитър Петров, създател на проекта "Златната ябълка“ обясни, че с това, с което много се гордее, е нашият фолклор: Културата ни е изключително богата и интересна, но ние сякаш забравяме тези поводи за гордост. Понякога те са изместени от едни бутафории и от един псевдопатриотизъм, основан на отрицание и разделение.

Писателят и преводач Емил Минчев допълни, че патриотизмът не е отрицание на нещо, а е любов към нещо.

Интервютата с поетесата Габриела Ахчийска, аниматора Димитър Петров и писателя и преводач Емил Минчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна