Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Тръмп да подпише утре нов указ за имиграционната политика

Демонстрация в подкрепа на Доналд Тръмп във Флорида
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се утре американският президент Доналд Тръмп да подпише новия изпълнителен указ за имиграционната политика, съобщава сп. "Политико". Засега не е ясно, до колко той ще се различава от предишния, който разпали полемика в САЩ и зад граница.

Предишният изпълнителен указ, подписан от Тръмп на 27 януари преустановяваше за 120 дни програмата за прием на бежанци в САЩ и установяваше забрана с продължителност 90 дни за влизане в САЩ на граждани на Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия Сомалия и Судан.

През февруари апелативен съд в Сиатъл въведе временна забрана за изпълнението на указа. Министерството на правосъдието обжалва, но не постигна отмяна на съдебното решение. Тогава Тръмп каза, че има намерение да подпише нов указ за имиграционната политика.

Във вторник в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че действието на новият указ на Тръмп няма да се разпростира върху хората с действащи американски входни визи, а също върху лицата, които имат разрешение за постоянно пребиваване в САЩ. Освен това по информация на агенция Асошиейтед прес Ирак ще бъде изключен в новия указ от списъка на страни, чиито граждани попадат под ограниченията за влизане в САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна