Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Костадин Грозев: Тръмп отчаяно се нуждае от успешен ход

Костадин Грозев
Снимка: БГНЕС

Във връзка с очаквания нов указ за имиграционната политика, който ще издаде Доналд Тръмп, историкът от Софийския университет доц. Костадин Грозев коментира в предаването на "12+3", че американският президент отчаяно се нуждае от успешен ход, който да компенсира това, че в последните седмици и в последните дни дори всеки негов ход, който в един момент води до един по-добър негов рейтинг в проучванията на общественото мнение, веднага на другия ден той става жертва на поредния скандал, на поредното изтичане на информация вътре от неговия лагер и най-вече по линията на тези фронтове, които той си откри в много различни посоки.

Според анализатора до момента се забелязва, че администрацията на Тръмп работи в условията на вътрешен хаос, но буксуването на държавната машина не може да се обясни с политически фактори, тъй като републиканците имат комфортно мнозинство. Доц. Грозев отдава този хаос на неопитност, както и на противоборствата вътре в администрацията, където много позиции все още не са определени.


Отношенията между Русия и САЩ в момента са в по-ниска точка, отколкото бяха в датата на встъпване на президента Тръмп в длъжност,
отбеляза още доц. Грозев, като припомни, че при избирането му имаше очаквания, че той ще даде ново начало на отношенията между двете велики сили. Според анализатора вече отчетливо се забелязва, че новият американски президент заема позицията на "по-твърд" курс към Русия:

В момента очевидно президентът е тръгнал по линията на задоволяване на част от това по-твърдо настроено срещу Москва лоби във Вашингтон. Особено хора като генерал Матис, като Ники Хейли - новата представителка на САЩ в ООН. Има няколко такива ястреби в неговия екип и разбира се т.нар. "военно-промишлен комплекс", който очевидно президентът е готов в момента да ухажва с обещания за нов кръг преговори за превъоръжаване и държавни поръчки по тази линия.

Президентът Тръмп е нетрадиционен, той преобърна американската политика, отбеляза още историкът, като допълни:

Онова, което е сигурно е, че с лозунга "Да направим Америка отново велика" и да постави Америка на първо място, все пак в неговата външнополитическа платформа и доктрина има известен елемент на отдръпване, известен елемент на изолационизъм, който очевидно показва, че светът става доста по-сложен и с неговото управление, и с онова, което предстои на избори и неясна политическа линия - вижте във Франция, Германия , Холандия. 

Цялото интервю с доц. Костадин Грозев слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна