Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоянов: Започнахме наистина да изпитваме носталгия към първичното, което забравихме

Новият роман на Стоянов "Разпад", който мнозина биха определили като скандален, е за отговорността пред децата, отбеляза писателят

Христо Стоянов
Снимка: БГНЕС

В четвъртък писателят Христо Стоянов, чийто нов роман "Разпад" излезе наскоро, представя премиерата на книгата си с избрани стихове под заглавие "Носталгия по варварите". 

Ние като че ли започнахме наистина да изпитваме носталгия към това първично нещо, което мисля, че го забравихме, каза Христо Стоянов в ефира на "Хоризонт" в интервю по повод премиерата на стихосбирката, като допълни:


Ние като че ли унищожихме това първичното у себе си, емоционалния заряд и станахме по-притворни, започнахме да се нагаждаме повече, което е страшното.

Всъщност не ние, по-скоро по-младото поколение. Не че нашето поколение не го правеше, правеше го, каза още Христо Стоянов. Според него българската читателска аудитория не е загубила интерес към поезията, въпреки че в миналото и по-конкретно - в периода преди 1989-а, публиката на поетичните произведения е била далеч по-многобройна:

Ако навремето поезията - по наше време, преди 1989-а година - се четеше, защото хората много повече отколкото сега, търсеха някой да ги изрази. Някой да каже това, което в медиите не можеше да излезе. Така се появиха и фалшиви митове, отбеляза още Стоянов. Според него съвременната свобода на словото всъщност е привидна. 


Новият роман на Стоянов "Разпад" разказва за едно семейство, в което бащата решава да смени пола си. Романът е за отговорността пред децата, отбеляза писателят. Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна