Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Димитрова поставя "Ревизор" на Гогол в Сатиричния театър

| обновено на 06.03.17 в 19:41
Снимка: архив

Тази вечер в Сатиричния театър  публиката се среща с пиесата на Гогол "Ревизор" под режисурата на Нина Димитрова. Режисьорката, която ценителите на театъра познават с постановките и на други произведения на Гогол - "Шинел" и "Дневникът на един луд", разказа в ефира на "Хоризонт", че в "Ревизор" участниците ще бъдат само млади хора:
Пиесата ще се играе от студенти в трети курс. Това са студентите на проф.Здравко Митков. Това е техният дипломен спектакъл, съвместна продукция на НАТФИЗ със Сатиричния театър. 

С тях аз лично работя прекрасно. Тяхната енергия не може да бъде заменена с нищо на този свят и всъщност това ще бъде най-голямата сила, надяваме се, на този спектакъл - енергията на младостта. 

Актуалността на "Ревизор" е извън всякакво съмнение, отбеляза Нина Димитрова:
Пиеса, която се е разигравала, разиграва се и ще продължава да се разиграва. Подлеците, мошениците, посредствените, нищожните люде няма да изчезнат. Проблемът е, че изчезват идеалите и Гогол, пишейки тази пиеса, както сам казва, с тъга по идеала, по загубения идеал и разочарование от съвремието си, всъщност иска да ни припомни за греховната човешка природа, която в стремежа да има, да притежава, тази консумативност, която днес е стигнала гигантски размери дори и при младите хора, тя всъщност съсипва душата ни.
Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна