Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 души на откриването на изложбата "Първото злато. Ада Тепе" във Виена

Снимка: БГНЕС

Изложбата „Първото злато. Ада Тепе. Най-старото златно съкровище в Европа” бе открита в едно от най-привлекателните места в австрийската столица – престижния Музей за история на изкуствата. При откриването на изложбата имаше над 700 души, сред които бившият президент Хайнц Фишер със съпругата си, официални лица, посланици и представители на културната общност във Виена, съобщиха от Министерството на културата. 

Днес можем да покажем пред австрийската общественост предмети с уникална, световна значимост, каза министърът на културата Рашко Младенов при откриването. Той изтъкна, че българо-австрийските културни отношения датират от векове:
 

Позволете ми да посоча само един пример: има един велик писател, на когото през 1981 година беше присъдена Нобелова награда за литература – Елиас Канети. Не знам колко от вас знаят факта, че той е роден в един български град, разположен на река Дунав – град Русе, който тогава се е казвал Русчук. Шестгодишен, заедно със семейството си напуска България и след това прекарва живота си в Австрия, Великобритания, Швейцария, но той никога не забравя своя роден град.

През 2018 година, която ще бъде Европейска година на културното наследство, България и Австрия ще председателстват последователно Съвета на Европейския съюз. Този факт безспорно придава нов импулс в нашите двустранни отношения и ще остави трайни следи в тяхното развитие, изтъкна още българският министър на културата

Изложбата „Първото злато. Ада Тепе. Най-старото златно съкровище в Европа“ ще гостува в престижния виенски музей в продължение на четири месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна