Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бохемските кафенета на соца” - малко над носталгията

Мариана Първанова, автор на книгата.
Снимка: личен архив
Интелектулният и артистичен елит разказва… Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Стефан Илиев-Чечо, Емил Попов, Дамян Обрешков си спомнят някогашните си любими места за срещи и значението им за културната атмосфера на столицата. И всичко това - в книгата „Бохемските кафенета на соца” на журналистката Мариана Първанова. Авторката е историк и вече няколко пъти е изкушавана да се връща към неизвестното за известни градове или да пише за известни фамилии в други свои книги.

Идеята за появата на „Бохемските кафенета на соца” идва от понятието „литературни кафенета” в Европа и у нас, като средища на артистичната бохема. Традицията на литературните кафенета е част от живота на артистичния елит в много европейски градове. Така е и у нас.
С помощта на Справочна редакция на БНР, авторката за пръв път представя в друг ракурс легендарните софийски заведения „Кристал”, „Кравай”, „Яйцето”, „Феята”, „Бамбука”, „Бразилия” и други. Тя изследва атмосферата на артистичните средища на София от средата на 40-те до края на 80-те години на ХХ век и така установява, че са повече от 40 на брой. В книгата има и много снимки, някои - от личните архиви на главните действащи герои.
Мариана Първанова и „Бохемските кафенета на соца“ гостуваха на „Артефир”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна