Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и учители в Добрич са готови на протест заради закриване на хореографска паралелка

Снимка: БГНЕС

Конфликт между ръководството на Средното училище "Климент Охридски" и регионалното управление по образование в Добрич. Причината е, че в единственото училище в област Добрич, в което децата могат да изучават народни танци и традиции, паралелка по хореография не е предвидена в план приема на учебната 2017-2018-та година.

Единственият начин за ръководството на училището да запази паралелката си по хореография след седми клас е като замени профил "хореография" с професионална паралелка "танцьор", която в закона съществува. Според Регионалното управление по образование в Добрич има достатъчно ясни и категорични причини това да не бъде позволено и училището вече да няма паралелка за народни танци след седми клас.

Според директора на училището Маргарита Манева по този начин те губят едно цяло направление, а не просто една паралелка.

Старши експертът Калоян Койчев от Регионалното управление по образование коментира проблемът така:

Регионалното управление трябва по някакъв начин да регулира заявките на директорите и има няколко принципа, на които трябва да се основава нашето искане. Пречката е преди всичко нормативна, и втората пречка е приемът от предходните години, които е извършило училището в профил "хореография". Няма как да удовлетворим исканията на всички директори.

В Асоциацията на училищата с разширено и профилирано изучаване на хореография в България членуват общо десет училища, едно от които е добричкото "Климент Охридски". Единствено на него не му е позволено от Регионалното управление по образование да направи професионална паралелка танцьор.

Едно от притесненията на инспекторите е, че децата, завършили професионалната паралелка танцьор, след това няма да имат реализация.  По думите на преподавателя Гергана Димитрова поне две деца всяка година кандидатстват хореография и успяват да намерят своето поприще съвсем спокойно в рамките на България, тъй като специалисти винаги се търсят.

Директорът Маргарита Манева е готова да предприеме всичко, каквото е по силите й, за да останат залите по хореография и за в бъдеще пълни с деца. Подготвена е подписка, която ще бъде изпратена до омбудсмана и министър председателя на България, готови са и на ефективни протестни действия.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна