Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Проблемът с купуването на гласове е един от ключовите в изборния процес

Ваня Нушева

Проблемът с купуването на гласове, с контролирания вот, с фините механизми, с които се въздейства върху волята на избирателите, е един от ключовите в изборния процес. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ваня Нушева от "Прозрачност без граници":

На ред с това има и още няколко проблема. Голямата тема, която остава нерешена и на законодателно ниво, е темата за избирателните списъци. Начинът, по който се съставят по постоянен адрес, не позволява едно надлежно администриране на информацията и не позволява игнориране на практики за нарушение на изборното законодателство, практики за мобилизиране на избиратели, практики за гласуване от тяхно име, тогава когато те не присъстват в страната. Това е свързано и с втория проблем – начина, по който гласуват българските граждани в чужбина. Ще поставим въпроса за това по какъв начин са обучени избирателните комисии. Всъщност гласуването в чужбина се затруднява до голяма степен и поради факта, че нашите избирателни списъци са съставени по постоянен адрес. На практика избирателите, живеещи в чужбина, присъстват в българските избирателни списъци и невинаги има контрол дали не се гласува от тяхно име в България.

Нушева очерта като проблем също и липсата на информация по отношение на преференциалното гласуване и още:

Липсва ми своевременна информация за това избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, как могат да го направят.

Цялото интервю с Ваня Нушева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна