Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР отново отложи решението с колко да поскъпне водата в София

| обновено на 10.03.17 в 12:53
Снимка: БГНЕС
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отложи за втори път решението за поскъпване на водата в София. Предложението предвиждаше скок от 18 на сто. То обаче предизвика сериозни разногласия между членовете и председателя на регулатора. Не е ясно кога ще бъде насрочено ново поредно заседание, на което да бъде обсъдено предстоящото поскъпване.

Успоредно със заседанието неправителствени организации проведоха пред сградата на Комисията протест срещу предстоящото поскъпване, за което настояват и останалите ВиК дружества в страната. 

Междувременно, протестиращи пред сградата на КЕВР се заканиха да обжалват, ако енергийния регулатор одобри по-високите тарифи на концесионера. Един от организаторите на протеста, адвокат Милена Миланова, заяви:
Хората буквално не осъзнават, че с приемането на това решение, нали, за първата година 18, се приема едновременно с това и увеличението за петата година на 47 процента. 

Според инж. Иван Иванов от Асоциацията по водите в поисканото от "Софийска вода" увеличение на цената има сериозен резерв, който не е ясно за какво ще се използва от концесионера. Влизаме в етап, в който с цената, която плащаме за вода, ще се изплащат предимно финансови задължения, заяви Иванов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

Тези пари не са към момента, записани като инвестиции, за да не се увеличи още повече цената на услугите, тъй като така предполага формулата - всяка инвестиция след себе си води допълнително увеличение на цената, но за мен все пак остава притеснително, вече като гражданин, какъв ще е контролът върху тези средства, които в края на петгодишния период възлизат на 83 милиона лева. 

"Булгаргаз" трябва да внесе в Комисията окончателното си предложение за поскъпване на природния газ от април. Първоначалните разчети на компанията сочеха скок от 32% за следващото тримесечие. Това увеличение беше определено като "разумно" от изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов

От КЕВР обаче посочиха, че "Булгаргаз" трябва да потърси вътрешни резерви, за да може поскъпването да е по-малко, защото исканото увеличение би довело до повишаване на цената за отопление и топла вода.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени