Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция "Достоен дом" търси национален консенсус за нова жилищна политика в България

Снимка: МРРБ

Коалицията за подобряване на жилищните условия в България "Достоен дом" изпраща обръщение, придружено с анкета, за търсене на национален консенсус за формулиране на нова българска жилищна политика, адресирано до българските политици и гражданите. Минчо Бенов от коалицията обясни, че се подготвя проектостратегия за жилищната политика с дългосрочен хоризонт - до 2030 - 2050 година.

В момента се работи по жилищната стратегия, рамката й е ясна, изработването й е възложено, очаква се есента да бъде готова и което е много удовлетворяващо - в работата й ще вземат участие доста широк кръг представители на различни организации, отбеляза Бенов и съобщи, че във връзка със стратегията ще бъде сформирана голяма работна група в Министерството на регионалното развитие.

Това, което нас ни безпокои, е липсата на консенсус, липсата на приемственост в изработването и прилагането на тези политики и точно това целим с обръщението си към политическите партии - да се опитаме да постигнем някаква приемственост, тоест да се опитаме предварително да получим тяхното съгласие, че тези политики са важни и би трябвало работата по тях да продължи и те да се прилагат в дългосрочен план.

Според мен жилищните политики много години, дълго време в България се неглижират, отбеяза Минчо Бенов и допълни:

Самият факт, че ние имаме една жилищна стратегия от 2004-та година, която на практика остана неразписана като документ, но без кой знае какви последващи стъпки за нейното прилагане, говори за това нещо. Били сме свидетели на загърбването на усилията, които са правени от предишни правителства.

Бенов отбеляза, че фондът на общинските жилища у нас е малък, особено в сравнение с другите европейски страни. Същевременно у нас социално и общинско жилище са синоними, а и състоянието на голяма част от жилищния фонд не е добро. Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна