Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Артел 13" организира инициатива "Разкраси мегдана на село Киселчово"

Снимка: Фейсбук

Ако имате свободно време от 19 до 23 април, можете да се запътите към Родопите и да помогнете на едно село. То се казва Киселчово. С помощта на над 60 доброволци Сдружение "Артел 13“ е изградило в селото арт център, който вече официално е отворил врати. Той събира хора на изкуството, любители на занаятите и мераклиите, които искат да научат нещо ново.

Един ден преди пет години случайно минавайки от там, си харесахме това село. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мона Чобан, организатор на проекта:

Разглеждайки района по горното течение на Арда, постепенно се заселваме там. Правим някакви неща, които на нас ни харесват. Опитваме се да съживим селото, доколкото това е възможно, макар и доста бавно да се случва. Киселчово е едно много малко село, почти махала. То няма административен център, няма кметство, кръчма или магазин. Има 32 къщи, от които само 7 са обитавани от постоянно живеещи хора. Тишината там е невероятна, без да дразни, без да плаши. То е на високо. Това са част от нещата, които ни привличат.

Цялото интервю с Мона Чобан можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна