Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Троева: Не намирам причина да се променят функциите на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Снимка: БГНЕС

Броят на заявленията, подадени в Националния фонд за лечение на деца в чужбина, от януари до 8-и март тази година е 226. От тях постановени решения имаха 209 броя. Това обяви в предаването "Преди всички" новият директор на Фонда д-р Тинка Троева.

Вчера министърът на здравеопазването Илко Семерджиев заяви за "Хоризонт", че в правилника на Фонда са заложени бомби. Относно неотложните проблеми, които трябва да се направят, за да не се стига до дълги забавяния в лечението на деца, д-р Троева заяви:

Всички промени, които би следвало да се извършват в правилника, трябва да бъдат съобразени с целта, т.е. да бъде оказано организационно и финансово подпомагане в процесите на диагностика и лечение на децата от най-уязвимата група от населението. Всички промени в правилника трябва да гарантират бърз и своевременен достъп по диагностиката и лечението със свеждане до минимум на административния подход със сериозен приоритет на медицинските становища. Първото нещо, което би следвало да се направи, за да не се протакат процедурите, е да се спазват сроковете, а в някои случаи трябва да бъдат променени. Особено в състояние на спешност или когато се изискват по няколко експертизи.

Другата основна промяна би следвало да се състои в раздела за подаване и разглеждане на заявленията. Тук родителите са длъжни да представят документи в девет точки. На тях им е необходима специализирана помощ от служителите на Фонда. Считам, че срокът от подаването на документите до представянето на заявлението с всички документи на Обществения съвет, който е 30-дневен, може да бъде спазен. Трябва да бъдат променени обаче вътрешните срокове за получаване и пълнотата на експертизата.

Д-р Тинка Троева заяви още, че не намира причина на този етап да бъдат променени функциите на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца: 

Това, което Общественият съвет решава, трябва да бъде основано с приоритет върху медицинската експертиза и становища. Нямам никакъв проблем да работя с Обществения съвет.

Цялото интервю на Диана Дончева с д-р Тинка Троева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна