Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Турските общности в Европа излизат извън контрол

Мохамед Халаф: Европа изпусна турските и арабски диаспори

Протестни плакати на граждански активисти пред турското консулство в Ротердам в защита на турски интелектуалци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изострянето на напрежението между Турция и Холандия е разположено в политическия контекст на предстоящите парламентарни избори в Холандия, които ще бъдат ключови за страната. Това мнение изрази политологът Калоян Методиев в предаването "12+3". По думите му, местните турски общности в Западна Европа излизат от контрол и нещата там започват да ескалират, като ескалацията няма да приключи с предстоящия в Турция конституционен референдум:


Като гледам какъв ресурс се хвърля, как се играе на живот и смърт за този референдум, ако той мине – ще имаме безпрецедентна концентрация на власт и тръгване на Турция по пътя на ислямизацията и едноличния режим. Което може би е добре, защото ще поставим граница между нас и тях като два отделни свята с различен път на развитие. Ако референдумът не мине, може да се стигне до гражданска война, защото нито Ердоган, нито партията му ще се откажат доброволно от властта. Просто за него вече няма обратен път назад извън властта. Той няма да може да се върне като обикновен депутат или като гражданин да храни гълъбите в парка…

Методиев вижда нашият ресурс като държава в това, че най-добре познавахме Турция в нейното развитие:

Съжителствали сме, познаваме проблемите и негативните процеси в дълбочина като експертиза, национално съзнание, история, традиция... Ердоган става все по-непредвидим, по-силен, все по-агресивен. Формулата „Там където има един турчин, е Турция“ започва да дестабилизира Европа. Турската демографска дъга, с едно разкъсване в Унгария и Хърватия, стига от Анкара буквално до Швеция. 

В Турция предстои много жестоко разделение между различните партии и етноси и това ще засили терористичната вълна, прогнозира в коментар за "Хоризонт" журналистът Мохамед Халаф, който изключва възможността турският държавен глава Реджеп Ердоган да изпълни заканите си да пусне бежанците към Европа. Относно скандала между Турция и Холандия и размириците, свързани с турски емигранти той отбеляза:

Западът забравя, че е изпуснал процеса с турските и арабски диаспори в Европа. Те отдавна правят това което искат. Играят по своите правила и не се подчиняват на правилата на държавите, чиито граждани са.

Анкара отдавна е в международна изолация, а Ердоган в момента изнася вътрешнополитическите си проблеми в европейските държави, каза още Халаф.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна