Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандците гласуват за нов парламент

| обновено на 15.03.17 в 17:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Холандците гласуват днес за нов парламент. Те могат избират между 28 партии, като се очаква 150-те места в Долната камара да бъдат разпределени между 14 формации. Предизборните сондажи показват, че поне четири партии ще са необходими, за да се сформира управляваща коалиция. Дни преди вота проучванията сочат, че около 40% от избирателите не са решили за кого да гласуват.

Като най-вероятен сценарий се смята този, при който ще бъде съставено правителство на малцинството.

Очаква се крайнодясната Партия на свободата на популиста Герт Вилдерс да получи до 25 депутатски места, колкото и най-голямата Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте

На изборите се гледа като на тест за антиимигрантските настроения в страната. Рюте защитава мигрантската политика на своето правителство, като подчерта, че то е успяло да овладее проблема:

Холандия е изправена пред много сериозен проблем, голям приток на сирийски бежанци. В крайна сметка, успяхме да постигнем споразумения, едно от които с Балканите, и сега Балканите са затворени. Договорихме се и с Гърция и сега Гърция е затворена. Споразумяхме се и с Турция, в резултат на което броят на бежанците от Сирия намаля с повече от 90%.

Въпросът, според анализаторите, е дали твърдата позиция на Рюте спрямо Анкара и недопускането на турски министри да агитират за предстоящия референдум за президентска република ще му помогне да спечели повече гласове.

От своя страна Герт Вилдерс, който иска да "деислямизира" Холандия, се надява сблъсъците на протестиращите турци, живеещи в Холандия, с полицията и обвиненията към властите във фашизъм да увеличат шансовете му за победа:
Миналата събота видяхме това в Ротердам, където хиляди турци, знаещи за коментарите на Ердоган, който нарече холандците "фашисти", "нацисти" и "расисти", не застанаха до тях. Ако Холандия наистина беше за всички, турците трябваше да я защитят, като кажат на Ердоган, че холандците не са расисти.

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Никол Николова, студентка по европейско право, която живее в Маастрихт, сподели, че според последното проучване на общественото мнение – от 13 март, 54% от решилите да упражнят правото си на вот все още не са били решили за кого да гласуват. Различните агенции посочват преднина от две места за партиите на Вилдерс и Рюте.

Тук няма такъв шум около изборите, какъвто има в България. Няма да видите плакати, билбордове, флеари. Най-тежката, ако мога така да се изразя, форма на агитация, която видях за последните две седмици, беше, че една от политическите партии раздаваше рози на центъра на града. Няма го този шум! Включително един от най-обсъжданите политици – Вилдерс, отказва интервюта, отказва да се показва.

След ситуацията в Ротердам агенциите дадоха промяна само за партията на Рюте и на Вилдерс. Техните показатели се покачиха само с две места. Известен професор каза, че това е нещо напълно нормално за едни избори – със или без ситуацията в Ротердам, това щеше да се случи – някоя партия щеше да дръпне напред. Лично аз не мога да се наема дали е оказала влияние преди да видим крайния резултат.

Турските общества в Ротердам, в Хага и в Амстердам излязоха със становища по въпроса за Ротердам и ясно се разграничиха от действията на Ердоган, защото тук говорим за трето, четвърто поколение имигранти – турци, които са доста добре интегрирани.

Интервюто на Таня Величкова с Никол Николова, както и коментара на Любов Панайотова можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна