Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Крикор Азарян присъства в моя живот от детството ми до ден днешен

Театрали почитат Азарян с прожекция на "Чайка"

| обновено на 15.03.17 в 14:52
Снимка: tba.art.bg

С безплатна прожекция на "Чайка" в клуб "Максим" ще бъде почетена паметта на режисьора Крикор Азарян, който щеше да навърши 83 години днес. Директорът на театър „Българска армия“ Мирослав Пашов уточни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

Водени от максимата, че който няма история, няма бъдеще, за поредна година отдаваме своята почит към режисьора, човека, приятеля Крикор Азарян. Тази година решихме да покажем един оригинален запис, професионален, на една генерална репетиция на "Чайка" -  нещо, което не може да се види никъде другаде, освен в театъра и е изключително интересно, любопитно, не само за хората, които сме работили с Крикор Азарян, но и за всички, които биха могли да се запознаят отблизо с личността и професионалиста-режисьор Крикор Азарян.

Записът е доста дълъг. Не само цялата пиеса е записана, но и бележките му. Човек може да се докосне, да има възможността да види как е общувал с актьорите, как е работил с тях, какво е отношението му. Той беше изключителен педагог и много чаровен човек.

Той имаше индивидуален подход към всеки човек и обучаваше по различен начин според характера на ученика си. Имаше различна мярка към всеки. Той присъства в моя живот от детството ми до ден днешен - това сподели в предаването "12+3" актьорът и режисьор Мариус Куркински, който е бил сред любимите ученици на големия театрал. За Куркински Крикор Азарян се е отличавал с магическо присъствие:

Всеки час с него, всяко влизане през вратата… Припомня ти светлината, която носиш в себе си, за да заблестиш, да надскочиш себе си, да бъдеш повече, отколкото си въобразяваш, че можеш. Той имаше тази способност да бъде много сърдечен, много директен, по никакъв начин суетен, когато нещо му хареса, цялата му душа го изказваше.

В Театър "Азарян" Мариус Куркински ще постави моноспектакъла си "Черното пиле" по текстове на Николай Хайтов, в памет на проф. Крикор Азарян.

Още за следите, които Крикор Азарян остави в българската театрална памет, слушайте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени