Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага повече средства за училищата и детските градини през тази година

Снимка: Петя Генова

От Министерството на образованието предлагат повече средства за училищата и детските градини през тази година. За първи път има проект за предучилищна подготовка. Неговата цел е да се работи за равен старт на децата преди постъпване в училище, обясни заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова. Парите по модул „Сигурност“ са намалени наполовина. Ще се наблегне на по-добрата охрана чрез технически средства и по-добрата комуникация с правоохранителните органи:

За да имаме ефективен контрол в случай на инциденти чрез преглед на видеонаблюдение и въвеждане на паникбутони. Модулът, който предвиждаме е организиране на съществуващата охрана с по-добри технически средства. В предната програма миналата година в модула са били включени тези входове, с които учениците се чекираха и знаехме колко проблеми и реакции имаше, когато се въведоха в различни учебни заведения. Ние смятаме, че този вход с чекиране на този етап, тази година няма да го финансираме.

По отношение на ученическите олимпиади и състезания Гайдарова подчерта, че се създават условия за по-добро личностно развитие на учениците. Конкретно за програмата "Осигуряване на съвременна образователна среда" и първия й модул - "Модернизиране на системата на професионалното образование" - са били направени справки за финансираните училища през последните пет години:

Констатирахме, че има общо 170 професионални гимназии и сред тях 48 са били финансирани повече от веднъж. Взехме предвид, че имаме и десет процента дофинансиране от страна на бизнеса. Всъщност преценихме, че тук програмата също е дала във времето своят позитивен резултат и затова сумата от два милиона лева е намалена на милион и половина. За сметка на това сме преценили, че подобряването на условията за лабораторна и експериментална работа по природни науки е особено важна, защото знаем какви са условията, при които се обучават децата по тези предмети в учебните заведения и тук желаем да запазим същите параметри с цел да подкрепим подобряването на материалната база.

Заместник-министър Мария Гайдарова отново посочи проблема с липсата на млади учители. Около 7% от преподавателите са на пенсионна възраст, а една пета са на възраст между 50 и 60 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна