Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова процедура за оценители на проектите за научни центрове за върхови постижения

Ваня Стойнева
Снимка: БГНЕС

От Министерски съвет поканиха международни учени и експерти да се включат в конкурса за оценители на 44-те проекта, подадени от научната общност за изграждането на центрове за върхови постижения и по компетентности. У нас трябва да се изградят 12 научни центъра за 350 милиона лева, а парите трябва да бъдат по Оперативна програма за наука и образование "Интелигентен растеж“. След като преминат през пресявката на екипа от МС, кандидат-оценителите ще бъдат оценени и от управляващия орган на програмата у нас. За целта от там са изработили собствени критерии.

Когато разработвахме новите критерии за оценителите, за нас беше изключително важно да подберем такъв тип критерии, които да отговарят на нивото на нашите кандидати. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" заместник-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева:

Действително критиките на научната общност бяха насочени към това, че критериите за експертите оценители, които бяха поставени в предишната процедура за подбор на тези оценители, не са отговаряли на нивото на нашите кандидати, затова когато залагахме тези критерии, ние подбрахме онези критерии, които са сравними с тези, които водещите научни организации в България поставят за професорите в университетите. Нашите критерии са сравними и подобни на тези, каквито са изискванията за членовете на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания“. Не на последно място трябва да се каже, че критериите за оценителите бяха консултирани и съгласувани с експерти на Европейската комисия, които участват в подбора на оценители на подобен тип проекти, така че за нас беше изключително важно да намерим този баланс на критериите между кандидатите и тези, които ще оценяват подадените проекти и проектни предложения.

Цялото интервю с Ваня Стойнева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна