Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се български младежки делегати към ООН

Тази вечер в 19 часа в Аулата на Софийския университет младите хора са поканени да се запознаят с една много любопитна програма - Български младежки делегати в ООН. Това всъщност е един конкурс, за който можете да кандидатствате от 2 до 6 април. Много се радваме, че имаме възможност да отправим тази покана към всички млади хора. Това сподели в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Анина Йовкова, координатор на програмата. Тя допълни още:

Конкурсът за български младежки делегати към ООН се провежда за 11-а поредна година. Той се осъществява от Дружество за ООН  в България, което е организацията, която стои зад програмата. Курсът се осъществява с подкрепата на Министерство на външните работи на Република България. Партньори са ни Националният младежки форум и ISIC България. Какво представлява конкурсът? Всъщност всяка година избираме двама млади активни хора от България, които имат мандат от година и половина, тоест младежките делегати имат 12 месеца активен мандат и шест месеца пасивен, в който дават своето знание и опит на следващите новоизбрани.

Имахме възможността да заминем за Брюксел, където преминахме през обучение, застъпничество и където се запознахме с останалите европейски младежки делегати, заяви Ива Цолова, настоящ делегат:

В рамките на мандата ни до момента посетихме два пъти Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН през октомври и по време на Комисията по икономическо и социално развитие. 90% от мандата ни преминава на национално ниво. Работим много активно с българската младеж. Реализираме инициативи и проекти тук, които са насочени в нашите три основни фокуса за мандат, а те са именно: социално предприемачество, образование и целите за устойчиво развитие.

Александра Мирчева, която също е настоящ делегат, разказа:

С Ива имахме удоволствието да реализираме една мащабна инициатива, която е насочена към целите за устойчиво развитие на ООН. Това са 17 много амбициозни цели за бъдещето на човечеството, но ние наистина искаме да ги пренесем на национално ниво. От една страна да запознаем младите хора в България с това какво представлява тази програма и да отдадем роля на неправителствените и младежките организации, които активно работят по всяка една от целите. Тези теми са много релевантни и вълнуват младите хора в България, така че именно поради тази причина се опитваме онлайн през нашите канали за комуникация да разясним какво представляват тези цели и също така да организираме и събития на живо – различни работилници, симулации. Ще имаме прожекция на филм този петък заедно с Българска хранителна банка.

Цялото интервю с Анина Йовкова, Ива Цолова и Александра Мирчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени